Запознахме се с Добринка Табакова в родния й Пловдив през 2013 г., малко след като бе издаден нейният диск “String Paths” за култовия лейбъл ЕСМ. Попадането на артист от български произход в каталога на издателството бе събитие само по себе си и ние като представители на ЕСМ искахме да направим премиера на изданието в София, а на тази първа наша среща трябваше да уговорим подробностите. Разговорът ни потече като река, като че се бяхме срещнали с отдавнашен приятел, защото Добринка те кара да се чувстваш така – тя е блага, мила, безкрайно ерудирана, с чувство за хумор и с голямо сърце. Премиерата се случи през юни 2013 г., а няколко месеца по-късно дебютният й албум, който бе спечелил вече множество награди, между които от BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews и др, бе номиниран за награда “Грами”.

Добринка Табакова: "Културата е съкровище и колкото повече хора го откриват за себе си, толкова по-ценно става то."
Добринка Табакова на представянето на албума си в София Снимка:Личен архив

Артистичният път на Добринка Табакова започва с наградата „Жан-Фредерик Перену“ на 4-тия Международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14 години. След това тя завършва Кралската Академия по музика в Лондон и Guildhall School of Music & Drama, където печели наградата „Витолд Лютославски“ (1999). Завършва докторантура по композиция в Кing’s College в Лондон, където печели наградата „Адам“ (2007).

Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 г. нейна творба (по текст на Блага Димитрова) е избрана за участие в световния хоров фестивал в Рига „Песни за Слънцето“. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена. През 2011 г. печели наградата „Сорел“ за хорова музика в Ню Йорк.

Нейни произведения са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блауман, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Получава множество престижни поръчки, между които от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания, 2014. През 2019 г . бе избрана за резидентен композитор на BBC Orchestra.

За нас бе радост да разговаряме с нея и да ви потопим в нейния меломански свят.

Добринка Табакова: "Културата е съкровище и колкото повече хора го откриват за себе си, толкова по-ценно става то."
Добринка Табакова на представянето на албума си в София Снимка:Личен архив

Кой е първият ти музикален спомен?

Имам смътен коктейл от спомени, от които не знам кой е най-ранният – “Един Американец в Париж” в изпълнение на Пловдивската Филхармония, със забележителната им тимпанистка/ “Кармина Бурана” на Античния театър, слушаща запис на “Нощ на голия връх” с дядо ми …

Помниш ли албумът, който преобърна представите ти за музиката?

Има нещо много силно в музиката, изкуството, комуникирането като цяло, което ти напомня на нещо, което може би си знаел или има странна фамилиарност в него. За това не мога да кажа, че представите ми за музиката някога са претърпявали нещо толкова драматично като да бъдат преобърнати, но електрическото чувство, че се докосваш до нещо много съкровено съм почувствала многократно – от първите ноти на “Квартета за края на времето” на Месиен до тувийските песнопения, концерта в Кьолн на Кийт Джарет или грузинската полифония.

Дюкян Меломан
We use cookies to sweeten your experience on our website. We don't overuse sugar.