Уговорката в началото – ние продаваме плочи. И грамофони. Ако сте се запътили да си купувате нов грамофон, ще останете доволни, ако го купите от нас. Но тази бележка не е за нещата, които продаваме, а за нещата, които е добре да гледате, когато купувате грамофон, независимо от кого.

Особено ако това ще е първият ви нов грамофон.

Причината да сте внимателни, като купувате нов грамофон, е проста – няма нужда да го правите два пъти. Нещата, които трябва да гледате, са само три:

  1. Монтажът на дозата на края на рамото е с две винтчета, както се вижда на снимката (дозата е червеният елемент, закрепен отдолу за рамото с две винтчета):
нов грамофон

Защо е нужно това? Защото игличката (заедно с дозата или отделно от нея) е единственият консуматив, който ще ви се наложи да смените след време (няколкостотин часа употреба). Ако монтажът е с две винтчета, това означава, че когато се наложи ще може да подмените дозата – същият или друг модел на същата марка или на друга марка – монтажът с две винтчета е стандартен и няма да трябва да търсите същия модел, който сте купили заедно с грамофона.

  • 2. На задния край на рамото има противотежест на винт (вижте на снимката), така че натискът на иглата върху плочата да може да се настрои според техническите препоръки за съответната доза.

Логично, ако след време смените дозата, вероятно ще трябва да настроите и тежестта, с която игличката стъпва в канала на плочата.Тези две неща обикновено вървят заедно. Ако нямате настройка за тежестта на иглата, вероятно няма да има и опция за смяна на иглата. Тоест, твърде вероятно е такъв грамофон да стане неизползваем по-скоро, отколкото си мислите.

  • 3. Грамофонът, по правило, не свири сам, а има нужда от усилвател и колони. Ако се изкушавате да си купите грамофон за 99 лева, който има вградени говорители, за да си спестите разхода и грижата за добра звукова система, помислете си още веднъж дали е нормално системата да струва колкото две-три плочи.

Ако грамофонът не съответства на горните точки, вероятно не е добър грамофон. С такъв грамофон, в добрия случай ще получите посредствен звук. Което обезсмисля слушането на грамофонни плочи. Представете си да плащате за супер HD телевизия, за да я гледате на аналогов телевизор. В лошия случай ще повреди плочите, които пускате на него.

Тези правила имат изключения. Изключенията обаче не се продават евтино в супермаркетите. И ако напоследък супермаркетите продават грамофони, това означава само едно – хората имат повече излишни пари за харчене. Което е добре, само по себе си. Но ако вие имате едни 100-200 лв за изхвърляне, по-добре отидете на концерт, на ресторант, на бар. После отидете за нов грамофон при някого, който не продава грамофони, само защото е станало модерно. Хубавите грамофони не са непременно скъпи. Ако не се колебаете дали да си купувате смартфон на всеки две години, не би трябвало да ви притеснява да дадете същите пари за машина, която ще ви служи цял живот.

И не, плочите не са ретро.

Дюкян Меломан продава грамофони на австрийската марка Pro-Ject и на японската марка Audio-Technica. Може да разгледате наличните модели на страницата с грамофони.

В Дюкян Меломан ще получите безплатна консултация за това кой модел грамофон е най-подходящ за Вас, дори и да не си го купите от нас.

Вижте тук някои от най-популярните албуми в Дюкян Меломан – те обикновено са в наличност, а наличните заглавия се изпращат всеки работен ден и се заплащат при получаването.

Разгледайте също нашите невероятни предложения и отстъпки тук!

Дюкян Меломан
Уведомяваме ви, че използваме бисквитки, за да подсладим пребиваването ви на нашия сайт. Не злоупотребяваме със захарта.