Често в Дюкян Меломан получаваме рекламации за чисто нови плочи, които са “дефектни” – при прослушване плочата прескача или се чуват изкривявания.

В такъв случай задаваме следния въпрос – “когато плочата прескача, рамото навътре ли се плъзга, или повтаря един и същи пасаж?“. Ако отговорът е “рамото се плъзга навътре, към центъра на плочата“, винаги се оказва, че “дефектните” плочи не показват описания дефект на който и да е обикновен грамофон с балансирано рамо.

Плочата прескача! Къде е проблемът?

Оказва се, че грамофоните, на които плочите проявяват описания дефект, са тип “куфарче” – грамофон с вградени усилвател и колонки. Проблемът с тези грамофони е описан в тази статия, с която се опитваме да информираме потребителите за това какво да гледат, когато избират грамофон.

Плочата прескача! Къде е проблемът?
Примерна снимка на грамофон с небалансирано рамо

Настоящата статия има за цел да обясни техническата причина за наблюдаваното явление. Преди да продължим, искаме да кажем, че наш приоритет е удовлетворението на меломана, и затова пазаруването на плочи в Дюкян Меломан е 100% безопасно – ако плочата, която сте закупили от нас, не свири както трябва на вашето устройство, можете да я върнете и ние ще ви възстановим платената цена. Но все пак е добре да се знае къде е причината за проблема.

И така…

Минималното изискване за един грамофон, така че да може да се слушат плочи както трябва, е грамофонът да има балансирано рамо. Балансираното рамо е рамо, което 1) има възможност за настройка на тежестта, с която иглата натиска плочата, 2) дозата с иглата е монтирана с две винтчета за рамото, така че рамото да може да работи с различни модели и марки игли и 3) рамото има анти-скейтинг компенсация (под формата на тежест на кордичка, копче с цифрички до основата на рамото или вграден механизъм при по-простите модели).

Дали едно рамо е балансирано, се познава по монтажа с две винтчета. Ако има такъв монтаж, то значи има и другите две неща (настройка на тежестта и вградена или регулируема анти-скейтинг компенсация). Подобно на тази снимка – ясно се виждат двете винтчета, с които е закрепена дозата (червената част):

нов грамофон
Примерна снимка на грамофон с балансирано рамо

Доброто рамо гарантира добър “тракинг” – стабилност и точност на плъзгането на иглата в канала на плочата. Тогава вибрациите, на които е подложена иглата, остават в дозата и се транскрибират в електрически сигнал, без да резонират в рамото. Рамото е неподвижно, иглата трепти – точно както добрите амортисьори и окачване в един автомобил осигуряват подскачането на колелото по неравностите на пътя да не се предава на купето.

Лошото рамо приема вибрации от музиката, резонира, връща вибрации в иглата и прави четенето неточно – иглата не се плъзга по канала, а почва да “подскача” и да се удря в неравностите на звуковата бразда, което пък се чува в музиката като изкривяване на сигнала, пращене и (в най-интензивните музикални моменти) плочата прескача (защото иглата “изхвърча” от канала, изхвърлена от вибрациите, които рамото не може да неутрализира). По аналогия, колело, което е закачено само на пружина, без амортисьор, подскача по неравностите на пътя а не се плъзга по тях, и кара цялата кола да подскача.

Лошото рамо е окомплектовано с некачествена доза и игла – иглата не е диамантена, а обикновено е керамична (или от полускъпоценен камък, рубин или сапфир). Тя не е толкова устойчива на износване, като диамантената, затова има живот около 100 часа, това е поне 5 пъти по-кратък живот от диамантената. Но тъй като не е от шлифован диамант, тази игла също така и износва повече самата плоча, защото е много по-абразивна – многократно слушане с такава игла съсипва плочата, докато многократно слушане с диамантена игла не износва плочата. И накрая, тъй като керамичната игла е доста груба, тя не може да “следва” адекватно най-фините детайли на браздата, затова и музиката, възпроизведена с такава игла, дори не звучи добре.

Не всички плочи проявяват подобни дефекти при просвирване с лошо рамо! Това е така, защото рамото става нестабилно, когато вибрацията в музикалния канал е над определено ниво на силата. Четенето на браздата става нестабилно в тези пасажи, в които нивото на музикалния сигнал е много високо (защото механичната вибрация, която отговаря на силна музика, е най-голяма). Рамото не губи браздата, когато музиката е тиха или средно силна, но на най-силните моменти започват проблемите – изкривявания на сигнала или плочата прескача.

Как да разберем дали дефектът е в плочата или в апарата? Има два начина да разберем това. Единият начин е да пуснем плочата на друг грамофон. Ако дефектът се проявява различно на различни машини, значи проблемът не е в плочата. Ако дефектът се проявява по еднакъв начин на всеки грамофон, значи проблемът е в плочата – има издраскване, механична обструкция в канала (микроскопични частици прах или друго замърсяване) или матричен (заводски) дефект.

Вторият начин да разберем къде е проблемът, е дали рамото губи браздата и се плъзга навътре към средата на плочата. Това означава, че на рамото му липсва (или няма достатъчна) антискейтинг компенсация. Дали антискейтинг компенсацията е добра, се проверява с гладка плоча. Рамо с добра настройка на антискейтинга, поставено на гладката повърхност на въртяща се плоча, стои неподвижно, без да се плъзга навътре или навън – ето едно видео за илюстрация:

Демонстрация на настройка на антискейтинг с гладка плоча

Какво е “скейтинг” и защо е нужен “антискейтинг”? Тъй като точката на окачване на грамофонните рамена е навътре спрямо тангентата на канала на плочата, при въртене плочата “дърпа” рамото навътре (това е така наречената “скейтинг” сила). Затова всяко (нормално) рамо на грамофон има антискейтинг механизъм, който “дърпа” рамото навън със сила, равна на силата на дърпането навътре. Антискейтинг механизмът може да е тежест на въдичка (използва се гравитацията за антискейтинг) или механизъм в основата на рамото, който може да има и копче, с което да се настройва фино.

Можем да обобщим така – ако плочата прескача…
... и рамото се плъзга навътре, то значи няма антискейтинг компенсация. Рамото търси точката на равновесие навътре, тъй като върху него действа само “скейтинг” силата на триенето поради специфичната геометрия на разположението на грамофонното рамо. Когато звуковият сигнал е силен (вибрациите, на които е подложено рамото, са силни), плочата прескача и рамото се плъзга навътре. Плъзгането навътре е проблем на рамото, а не на плочата.
… и рамото стои на едно и също място, то значи има механична обструкция в браздата на плочата. Плочата прескача, като рамото повтаря един и същи пасаж, тъй като щом бъде “изхвърлено” във въздуха, върху него продължава да действа антискейтинг компенсацията, която го връща назад (или го държи на едно място). Когато плочата прескача на едно и също място, това е проблем на плочата, а не на рамото.

Вижте още:

Дюкян Меломан
Уведомяваме ви, че използваме бисквитки, за да подсладим пребиваването ви на нашия сайт. Не злоупотребяваме със захарта.