На 3 декември на сцената на София Лайв Клуб очакваме двама неповторими китаристи – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне. Всеки от тях е виртуозен изпълнител на акустична китара – като китарата на Дженк е фретлес (без прагчета) – всеки използва своя специфична техника на свирене и има характерно звучене. Двамата се срещат в Истанбул преди 20 години и оттогава мечтаят да направят общ проект.

Интервю: Антонио Форчоне и Дженк Ердоган

Двамата ще свирят в София за втори път след дебюта на проекта „The Storytellers“ през 2019 г. (гледайте запис от този концерт тук) Предлагаме ви едно интервю, направено от Маргарита Борисова и публикувано за първи път в сп. Виж .

Вземете онлайн билети за концерта от Ивентим

Въпрос: Познавате ли се отпреди?

Дженк: Да! Срещнахме се преди 17 години (вече 20 г. бел. р.), когато той дойде да свири на китарния фестивал в Турция. Дойде в моето училище, за да проведе уъркшоп и се срещнахме така. Антонио Форчоне много се интересуваше от фретлес китара по онова време, а аз бях онзи, който свиреше на такава китара. След като се запознахме, прекарахме два дни заедно в свирене и разговори. Даже си говорихме много за направата на наш общ проект. Представете си само – ти си начинаещ китарист и самият Антонио Форчоне ти предлага да направите нещо заедно – иститска мечта за мен! Така че, аз реших да отида в Англия, уредих си нещата и бях готов да замина..Но! не ми дадоха виза, даже в Посолството ме отхвърлиха за следващите 5 години. После животът ми се промени и затова Антонио е много важен за мен и вероятно той не знае това, но е самата истина. Така че съм много щастлив, че след 17 години ще се сбъдне мечтата ми да свирим заедно.

Антонио: Пазя много мили спомени от гостуването си в Турция, когато преди 17 години бях поканен да свиря на Международния китарен фестивал в Истанбул. Спомням си, че се срещнах с Дженк на моя уъркшоп. Към мен се приближи един млад и любезен човек с огромна страст към китарата и отношение към музиката. При това свое посещение в Истанбул имах удоволствието да се срещна и с маестро Еркан Огур, китарист, на чиито записи бях попаднал малко преди това в Лондон. Велик музикант!

В: Би ли могъл да опишеш стила на другия китарист?

Антонио: Различен, чувствителен, интересен, виртуозен, стъпил на традицията, пълен с душа.

Дженк: Антонио е изключителен новатор, който работи с пръстите както никой друг. Може да импровизира с невероятно въображение с китарата и звученето му е комбинация от хармония, техника и перкусия – използва цялото тяло на инструмента.

В: Какво в свиренето му го прави специален за теб?

Антонио: Преди и над всичко и може би, защото си приличаме по това, Дженк се опитва да избягва клишетата в света на китарата.

Дженк: Първо трябва да отбележа, че композициите му ме вълнуват много силно. Разбира се, той има невероятна техника, но за мен по-важна е музикалността му и това аз го чувам във всеки изсвирен от него тон. Той вярва, че мелодията стои над всичко и тя излиза от струните му и влиза директно в душата ми.

Интервю: Антонио Форчоне и Дженк Ердоган

В: Кой е първият ти музикален спомен?

Антонио: Когато открих музиката на Чарли Чаплин.

Дженк: Плочите на баща ми. Имаше стотици плочи и ми позволяваше да ги слушам, така че прекарвах доста време пред грамафона.

В: Сънуваш ли музика?

Антонио: Не сънувам музика, имам музикални видения на яве.

Дженк: Да, сънувам музика. Понякога чувам мелодия в главата си и ставам, за да я изсвиря и често става цяла пиеса. Понякога не заспивам, докато не довърша започната композиция. А когато композираш, трябва и да се научиш как да будуваш. Това е начин да не изпуснеш вдъхновението. В днешния материален свят е трудно да стигнеш да истинска и чиста музикална история, която да разкажеш. Понякога виждам света като страница в Instagram..Това е лошо за човешките емоци, изкуството и правенето на музика. Така че будуването е последната ти карта в ръкава.

В: Кои са последните ти музикални проекти, по които работиш?

Антонио: Концертирам активно с Antonio Forcione Quartet и Sarah Jane Morris, записах албум с Адриано Адеуале и Секу Кейта, АКА Trio, с които съм гостувал през 2012 г. в София. Също така ходих няколко пъти до Куба, защото правя кратък документален филм за стила “TROVA” – кубинско движение на поети с китара, което много прилича на сходно такова в Италия през 70 -те – годините на моето израстване.

Дженк: Тези дни завърших последните композиции от новия си албум и съм в очакване на удобен момент, за да вляза и да го запиша..През това време ще излезе и новия албум на група “Lahza” – това е съвместен проект с един шведски барабанист и се казва “İkiz & me”. Наскоро записах и албум с испанския китарист Рикардо Морено. И разбира се, много неща, които аранжирам ежедневно.

Интервю: Антонио Форчоне и Дженк Ердоган

В: Как се променя джаза днес? Има ли нужда да се захранва от традиционните култури?

Антонио: Музиката е най-експресивното изкуство, доколкото ми е известно. Много неща се случват в музикалния свят днес, има за всекиго по нещо, макар и не равномерно разпределено навсякъде. За нещастие обаче, усещам цялостно разфокусиране у хората, тъй като живеем в свят на постоянно разконцетриране. Не знам накъде върви джаза, но една от логичните причини джаз музикантите да клонят към традиционната музика е, защото има заявен слаб интерес към джаза…или може би липса на идеи. Надявам се да не съм прав!

Дженк: Мисля, че от 15 години насам културата на Източна Европа заема огромно място в европейския джаз. Американският джаз е стъпил на африканската традиция и блуса. Вярвам, че музиката не е нещо извън общата култура. Все едно си ти самия в живота. Всяка страна има своите ритуали и традиции и те се предават на другите хора. Ние възприемаме тази традиция чрез музиката. И това е много важно за мен.

В: Какво да очакваме от тази среща?

Антонио: Аз вече грижливо съм подбрал свои композиции, които ще бъде хубаво да изсвирим като дует и са подходящи за прекрасната фретлес китара на Дженк. Той от своя страна също ми изпрати свои композиции, които са предизвикателство за мен, но мисля, че ще мога да добавя различно звучене към неговата магия. Ще бъде интересно и обогатяващо преживяване и опит, надявам се, че важи същото иза Дженк и за всичики влюбени в китарата и музиката хора, които ще се присъединят към нас на 3 ноември в Sofia Live Club.

Дженк: Истинска китарна музика без егоистични изяви на сцената, защото и двамта имаме своя живот в музиката и винаги търсим благи за душата мелодии. Разбира се, ще има и малко щури, китарни номера.

В: Антонио Форчоне е гостувал много пъти в България, а Дженк е съсед, как бихте описали какво ще се случи на 3 декември в Sofia Live Club, отправете покана към публиката?

Антонио: Не пропускайте тази уникална възможност да видите Дженк и моя милост, защото това ще е истинска “Духовна среща” („Meeting of the spirits”), както би казал маестро Джон Маклафлин.

Дженк: Антонио е много голям късметлия, защото е изпитал вече любовта на софийската публика и аз съм много любопитен да се срещна с нея. Ние се братя и имаме общи културни корени. Така че мога да кажа, че съм близък приятел, който ще свири за вас с радост. Елате да ни видите!

Концертът ще се състои на 3 декември в София Лайв Клуб, а билети в Дюкян Меломан и в мрежата на Ивентим

Вземете онлайн билети за концерта от Ивентим
Дюкян Меломан
Уведомяваме ви, че използваме бисквитки, за да подсладим пребиваването ви на нашия сайт. Не злоупотребяваме със захарта.