SVENSSON, ESBJORN -TRIO- – LIVE IN GOTHENBURG (3xLP)

Label: ACTMU ACTLP 90461; Rel. Date: 2019-12-13; Genre: JAZ; Origin: NLD; EAN: 0614427904614; Info: 180 GR. / 2500 COPIES NUMBERED EDITION / REC. 2001

65.00лв.

Налично

Каквото и да кажем за Esbjorn Svensson Trio – e.s.t., все ще е недостатъчно – те задават посока в европейския джаз, вливат свежа вълна от идеи и вдъхновяват поколение артисти в периода 1993-2008 г. като определено разширяват хоризонта на съвременния джаз и променят разбирането за традиционното пиано трио. Те ни оставят 11 студийни албума и три концертни – Live ‘95, Live in Hamburg и Live in London, плюс концерта във платиненото издание на Viaticum. Настоящето издание е петият им концертен проек – Live in Gothenburg, който Act издават 12 години след смъртта на душата на триото пианистът Есбьорн Свенсон. Всеки техен концерт е уникален и обикновено свирят пред препълнени зали. Истинско щастие е, че успяхме да се докоснем до тяхното изкуство през 2006 г. в София на Втория Джаз Плюс Фестивал.
Е.s.t Live in Gothenburg ни отвежда в 2001 г. и представя една изява на живо, която самият Есбьорн Свенсон определя като най-добрият им концерт въобще. Ето как той откровено и затрогващо описва подхода им към изпълненията но живо: “Тогава отиваме на сцената, срещаме публиката, музиката. Безвремие, без предварително планиране и без сетлист. Искаме да сме с отворени сетива, за това, което ще пасне най-добре на момента…Тогава идва музиката, която ни отнася и ние просто се поставяме в нейна услуга. Фантастично е, почти религиозно изживяване, предполагам…Изведнъж се чуваме, че свирим неща, които не сме свирили преди. И животът става цветен. И когато това стане, публиката също го усеща. Те и ние сме в нещо, което никога повече няма да се случи.”

Това е възможно и се получава по органичен начин при тях, защото са гениални музиканти и се познават от деца, може да се каже, че са свирили цял живат заедно и сетивата им са отворени да чуят и усетят другия. Затова е възможно да направят и напълно импровизирания запис на албума Leucocyte.
Концертът в Гьотеборг започва със Somewhere Else Before, където Есбьорн ни поднася едно великолепно три минутно соло, а после прелива в The Rube Thing  – пиеса, която те свирят само на концерти и никога не са записвали в студио. В този концерт не липсват и любимите From Gagarin’s Point of View, The Chapel, Winter in Venice и Good Morning Susie Soho. Всичко завършва с Dodge the Dodo, където Дан Берглунд свири по своя неповторим начин с лък на контрабаса, а пулсирането на пианото в ръцете на Есбьорн и барабаненето на Магнус Йоcтрум докарват да екстаз публиката.
Велик концерт е бил по всичко личи от настоящия запис, издаден на 2 CD и 3 LP – лимитирано и номерирано издание от ACT Music.