Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на Латино Грами хор Нови български гласове с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България след успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Роберто Фонсека и Нови Български гласове на сцената на Jazz Marciac

Да трансформираш българския фолклор

през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Каним ви да я усетите …

… на 30 юни в Пловдив – лятна сцена “Орфей” (билети онлайн)

на 2 юли във Варна – Летния театър (билети онлайн) и

на 4 юли в София – зала “България” (билети онлайн).

Билетите за концертите са в продажба в мрежата на Ивентим и в Dukyan Meloman (София, ул. 6-ти септември 7а)

Роберто Фонсека и Нови Български гласове с три концерта в София, Пловдив и ВарнаКонцертите на Роберто Фонсека и хор Нови български гласове са част от проекта „Отвъд нотите“, финансиран от Национален фонд Култура
Роберто Фонсека и Нови Български гласове с три концерта в София, Пловдив и Варна
Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове с дир. Георги Петков, премиера в София, 2021 г

Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика – композитор, аранжор, пианист, представител на новата генерация музиканти в Buena Vista Social Club. Британският вестник “Гардиън”, един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист, го определя като ”невероятно надарен пианист, композитор и лидер на група с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят… един от малцината, които прескачат музикалните рамки с финес.”

Роберто има 10 албума зад гърба си и е работил с плеяда големи имена от кубинската и джазовата сцени – Ибраим Ферер, Омара Портуондо, Хърби Хенкок, Качаито Лопес, Майра Андраде, Раул Мидон, Ибрахим Малууф, Фатумата Диауара и много други. Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия, Африка, а вече и България. Композициите му са многопластови, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Историята на настоящия проект започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто реши да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Тези дни впоследствие се трансформират в пиесата му “Bulgarian” – част от албума му “Akokan” (2009) и неизменна част от концертната му програма и до днес. При представянето на албума Фонсека говори за дълбоката си възхита от българския фолклор, за вдъхновението, което идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Скоро след това в София беше създаден камерния хор „Нови български гласове“ под ръководството на Георги Петков, специално за проекта „Еструна“ с испанския певец Арканхел. Този проект смеси българската традиция и фламенкото по уникален и красив начин, беше представен на живо с над 30 концерта в Европа и България и беше записан в албума на Арканхел „Al Este Del Cante“ (Universal Spain, 2017) – и този албум спечери Латино Грами през 2018 за най-добър фламенко албум.

Роберто Фонсека неслучайно избира да извърви пътя към създаването на проекта „Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове – той се доверява на композиторския потенциал на Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Диригентът на хора проф. д-р Георги Петков има сериозен опит в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. През годините той е композирал и аранжирал пиеси за музиканти като фламенко певеца Енрике Моренте, Адриано Челентано, турската певица Сезен Аксу, класическия композитор Миша Алперин, певците от Тува, португалския певец Антонио Замбужо и разбира се, Арканхел. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор.

Работата по „Отвъд нотите“ започва в пандемичната 2020 г с размяна на ноти и аранжименти и задочни репетиции през Интернет в Хавана и София. Премиерата на новата програма се състоя в София през юли 2021 и на международна сцена в Марсиак, Франция през август 2021, където съвсем новият проект беше представен пред 3500 души на главната сцена на един от основните европейски джаз фестивали.

Роберто Фонсека споделя: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително”. Специално за новата програма Георги Петков е приготвил нов, мащабен вокален аранжимент на пиесата “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Дюкян Меломан
We use cookies to sweeten your experience on our website. We don't overuse sugar.