COHEN, AVISHAI -BIG VICIO – AVISHAI COHEN BIG VICIOUS (LP)

Label: ECM ECMLP 0860630; Rel. Date: 2020-04-17; Genre: JAZ; Origin: NLD; EAN: 0602508606304; Info:

40.00лв.

Налично

Тромпетистът Авишай Коен сформира настоящата група, с която записва албума “Big Vicious” преди 6 години непосредствено след завръщането си от САЩ в родината си Израел.
“Всеки един идва със своя музикален багаж и това става част от звученето на групата.”- разказва за съучастниците си в “Big Vicious” бендлидeрът Авишай Коен. За участниците в секстета тя е “магическа ”, защото “музиката е дълбока и много мелодична”.
Подготвителният процес по настоящия запис се осъществява в студиото в Тел Авив, където музикантът Юви Хавкин допринася с идеи за три от пиесите в него. Останалите композиции в албума са съвместно написани от музикантите.
Секстетът на Авишай Коен е отворен към сътворяването на интересни версии на парчета, които са оказаи влияние върху развитието им като музиканти. Всички те са от поколението на 90-те и израстват с “Teardrop” на Масив Атак, затова и интерпретацията им е забележителна – тромпетът тук играе ролята на вокала и така постигат напевността без да пеят. Много силно впечатление прави оригиналната им разработка на “Лунната соната” на Бетховен, а финалното звучене на албума се постига в студиото в Южна Франция под зоркия поглед на продуцентът Манфред Айхер. Известният израелски художник-илюстратор Давид Полонски, известен с творбата си “Waltz with Bashir”е автор на корицата на диска. Албумът се слуша на един дъх и оставя много приятно усещане у слушателя.