Слушането на плоча е като правенето на чай – трябват няколко елемента в добър баланс. Както само с чаени листа не става чай, така и само с плочи не се получава слушане на хубава музика. Предлагаме Ви 5 елемента, от които зависи доброто преживяване на музиката на плоча. И така…

5 елемента: елемент номер 1 – плочите

Плочите, естествено са най-важният от 5 елемента. При всички положения е добре да ги пазите. Това значи да ги съхранявате прибрани в калъфката и вертикално. Да ги почиствате при нужда – това не е трудно, просто веднъж може да оберете праха с карбонова четка преди слушане, както си се въртят на тавата. Ако сте си купили силно замърсена плоча, мие се с хладка вода и малко сапун (пазете етикета). Ако искате, може да ни донесете силно замърсените си плочи за професионално почистване с машина.

Когато слушате плочите, трябва да ползвате добър грамофон, неизносена игла, с препоръчания от производителя натиск в браздата и с добре регулиран антискейтинг. И това ни води към следващите елементи…

5 елемента: елемент номер 2 – аудиосистемата

Грамофонът, може би най-важният елемент в една аудиосистема. За щастие, този елемент нито е много скъп, нито иска скъпа поддръжка. Но първо трябва да сте наясно какво да гледате, като си купувате нов грамофон. Преди всичко, ако сте си харесали сладък малък грамофон, който свири сам, бягайте далече. Защо – пише в тази статия. Ние само ще ви кажем, че да слушате плоча, която сте си купили за 50 лв, на аудиосистема за 99 лв, е същото, като да си отворите бутилка отлежало вино и да си сипете, като го смесите с бира в пластмасова чаша. Язък за виното/плочата.

Следователно, и вашата аудиосистема (грамофон—>усилвател—>тонколони) трябва да съответства на вашия грамофон. Представете си, че това е група от туристи в планината – всички вървят с темпото на най-бавния от групата.

5 елемента: елемент номер 3 – настройката на рамото

Рамото, дозата, антискейтингът – това са настройки на грамофона, които гарантират добро възпроизвеждане и добро съхранение на плочите. Първо, рамото трябва да тежи в браздата колкото се препоръчва от производителя на иглата/дозата. За дозите на Ортофон обикновено е 1.8 гр. За тези на Аудиотехника – 2 гр. За всеки модел има информация на сайта на производителя или може да се намери с търсене в Гугъл. От Дюкян Меломан може да си вземете нови дози на Audio-Technica и Ortofon

Добре е да знаете, че няма проблем, ако натискът е до 50% по-голям от фабрично препоръчания, но не и ако е по-малък. Ако рамото ви има проблеми с тракинга (чувате изкривявания в интензивните части на записа, които не се дължат на износване на плочата), това може да се преодолее с леко увеличаване на тежестта на рамото. Повечето рамена имат удобна скáла отзад на балансната тежест, с която лесно може да се регулира натиска. За останалите – съществуват специални везни за мерене на натиска на иглата.

Всяка игла има няколкостотин часа живот. Не е нужно да си записвате колко време е работила иглата, достатъчно е да си давате сметка колко често слушате плочи. Ако слушате по 1-2 плочи на ден, ще имате нужда от нова игла след 1-2 години. Износената игла се чува – ще се появят изкривявания и шумове, но дори и преди това да се случи, ако сте слушали с тази повече от две години всеки ден, добре е просто да си вземете нова.

Антискейтингът е центробежна сила, която се прилага на рамото, за балансиране на центростремителната сила, която му действа поради триенето на иглата и плочата. Някои модели грамофони имат антискейтинг, който се регулира с копче със скáла, която съответства на скалата за тежестта на рамото.

Добре е ако Вашият грамофон позволява регулиране на антискейтинга (с копче или с тежест на корда) – тогава може да направите и прецизна настройка с помощта на гладка плоча. Просто поставете иглата върху плочата и настройте силата на антискейтинга така, че иглата да не “бяга” нито навътре, нито навън, а да се уравновесява на около 3-4 сантиметра от ръба на плочата.

5 елемента: елемент номер 4 – акустичната среда

Акустичната среда. Когато слушате музика вкъщи, Вие слушате не само това, което излиза от тонколоните, но и това, което им отговаря вашето помещение. Добре е да се погрижите в стаята, в която слушате плочи, да няма големи отразяващи повърхности – непокрит под с ламинат или плочки, голи стени, прозорци без завеси. За туширане на отразяващия ефект на повърхностите помагат килими, завеси, мека мебел и достатъчно предмети, разположени наоколо.

5 елемента: елемент номер 5 – хората

Добрата компания. Слушането на музика е социално занимание. Това означава, че най-голямо удоволствие от слушането на хубава музика се получава, когато споделяте това с хората, които обичате. Разбира се, за интровертите и мизантропите това означава да споделят хубавата музика само със себе си :), няма нищо лошо в това. А пък за крайните екстроверти, това означава да излязат на бар или на концерт. При всички положения, слушането на плоча на добра аудиосистема максимално ни доближава до съвършената музика – музиката на живо.

Ако ви е харесала нашата статия за 5 елемента, споделете я с приятели!

Вижте последните новини на нашия сайт!

Запишете се за бюлетина за новини на Дюкян Меломан!

Подарете ваучер за покупка от Дюкян Меломан!

Дюкян Меломан е най-старият музикален магазин в София, от 1994 г. В Дюкян Меломан може да намерите внимателно подбрани най-добрите заглавия и издания на винил и диск – близо десет хиляди налични заглавия, нови и втора употреба.

Дюкян Меломан предлага доставка на всичко от световния музикален пазар по каталог от близо 1 млн заглавия на всички носители. Потърсете и намерете, каквото търсите, и поръчайте!

Дюкян Меломан разпространява в България изданията на някои от най-важните издателства за съвременен джаз и поп – като ACT, ECM, Telarc, Mac Avenue, Wagram, World Circuit и Stockfisch.

В Дюкян Меломан ще намерите и богат избор от аудиофилски издания на винил, от Acoustic Sounds, Pure Pleasure и Speakers Corner, както и някои от най-добрите модели грамофони на Pro-Ject и Audio Technica.

В Дюкян Меломан може да си направите грамофонна плоча по поръчка – на уникалната ни немска машина за запис на грамофонна плоча!

При нас може да слушате всичко, което е налично, както и да поприказвате за любимата си музика с продавача. Дюкян Меломан е най-доброто място, за да направите уникален и изискан подарък на себе си или на близък човек – от понеделник до събота, от 10 до 20 часа!

Дюкян Меломан
Уведомяваме ви, че използваме бисквитки, за да подсладим пребиваването ви на нашия сайт. Не злоупотребяваме със захарта.