Предлагаме на вниманието ви няколко нови издания на мюнхенския лейбъл ECM, които получихме в магазина, на CD и винил. За едно от тях – последния запис на китариста Джон Скофийлд – публикуваме и ревю (под албумите):

В “Swallow Tales”, както подсказва и самото заглавие, китаристът Джон Скофийлд прави поклон към своя приятел и ментор Стийв Суолоу, като записва албум само с негови композиции в един мартенски следобед в студиото в Ню Йорк, по “старомоден начин”, както самият той казва, на един дъх без напрежение, само както музикант от неговата класа може. Двадесетгодишният Скофийлд среща басиста Стийв Суолоу и свирят заедно, още докато учи в Бъркли. Оттогава продължават общия си път в много различни проекти.

Обичам тези песни, някои са се превърнали в стандарти, други са малко по-непознати. Понякога, като свирим имам усещането на за една голяма китара, партията на баса и на китарата заедно.” – това е отношението на Скофийлд към композициите на неговия учител.
Подбраните пиеси наистина подканят за потапяне в импровизационна игра между участниците. Тук Бил Стюърт е на барабаните и се включва с хъс и ум. Но композициите на Суолоу са по-скоро мелодични като песен, а не целят просто интелектуални упражнения с надсвирвания между музикантите.

Началото е сложено с “She Was Young”, пиеса, която Суолоу записва в своя дебют “Home” за ЕСМ през 1979 г. , където тя е наистина изпята от Шийла Джордан. Много от парчетата, като “Falling Grace”, “Portsmouth Configurations”, и “Eiderdown”, са от репертоара му с Гари Бъртън от 60-те години. По онова време Скофийлд се възхищава и учи и от двамата, а когато самият той започва своята солова кариера, Суолоу преминава от контрабас на бас китара и създава своето ново звучене.

Впоследствие Скофийлд и Суолоу се засичат и работят относително често през годините. Този албум е първият запис на Скофийлд за ЕСМ, като през годините китаристът е записвал за Impulse, Blue Note, Verve, Emarcy and Gramavision.

Маргарита Борисова