Представяме Ви няколко нови издания на ACT Music, излезли в периода януари – май 2020. Специално внимание обръщаме на последния албум на Wolfgang Haffner – Kind of Tango, третият от изключително успешната поредица Kind of… с едно ревю на Маргарита Борисова

След двата деликатни и по европейски изтънчени – “Kind of Cool” и “Kind of Spain”, барабанистът и композитор Волфганг Хафнер предлага своето виждане за танго.

Нови издания на ACT - Wolfgang Haffner
Wolfgang Haffner

„Тук не става въпрос за възпроизвеждане на оригиналите, а по-скоро за интерпретация. Когато поглъщам и адаптирам влияния, и когато пиша, следвам своя собствен път – и това ми позволява да бъда себе си. Това е процес, от който може да се появи нещо ново и съвременно.”

Така Волфганг Хафнер описва творческия подход в създаването на своята трилогия от “Kind of…”. И в трите албума безпогрешно се открива звученето на Хафнер, специфичното му европейско излъчване. След първото му потапяне в куул джаза, а след това във впускането му в търсене на музикалните традиции в Испания, новата му дестинация е Буенос Айрес: „От момента, в който Зиги Лох* предложи тангото като моя трета отправна точка, нямах нужда от повече убеждаване. Ритъмът е същността на тангото, имаме закачливи мелодии, които след това могат да се развият – и в него има толкова много емоция.

(*Зиги Лох е основателят и собственик на компанията-издател ACT, който активно участва като продуцент в създаването на албумите)

(продължава след селекцията)

Чуйте нови издания на ACT онлайн:

“Kind of Tango” е калейдоскоп от различни емоции. В разбирането на Хафнер за танго има драма и завихряне в същността му, но също присъстват и меланхолията, и копнежа и на моменти се усещат и френетични изблици. Заедно с неизменните си спътници Кристофър Дел и Ларс Даниелсон, той кани и китариста Улф Уакениус, младия пианист Саймън Осландър, както и новатора на акордеона Венсан Пейрани, които опровергават всички клишета, свързани с тангото.

Тук джазът и тангото се намират в естествено, но постоянно променящо се равновесие и това личи особено ярко в Close Your Eyes And Listen на Астор Пиацола. В албума има пиеси на Хафнер и на другите членове на групата – Вакениус, Дел, Даниелсон, присъства и неизменната La Cumparsita, както и интерпретации на композиции на Пиацола, което не е учудващо, защото именно той приближава този традицоинен жанр до джаза и неокласиката. Тангото не е просто един традиционене стил, то е преди всичко отношение към живота. В подхода си Волфганг Хафнер се опитва да заживее своето танго. И го постига по неустоим начин.

Вижте още – уебсайт на Волфганг Хафнер

Разгледайте още наши предложения:

Нови издания джаз - Избрани албуми вокален джаз - Издания на ACT Music - Издания на ECM Records - Издания на Mack Avenue Records - Издания на Telarc/Concord Jazz

Най-често разглеждани: