Тази година е различна и днес повече от всякога търсим изход в чудесните емоционални преживявания. Сигурно повечето от Вас си представят разтапянето в Коледното блаженство пред живия огън с тихо сипещ се сняг, любим човек, вино и топъл звук от грамофона. За осъществяване на тази мечта  Дюкян Меломан и На по вино предлагат няколко перфектни комбинации между вино и винил! Специалната селекция от вечни джаз албуми се съчетава идеално с подходящи вина с подобен характер и качества! Вината са от избрани български изби, а за музиката, естествено, гарантираме!

вино и винил #1:
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong “Cheek to Cheek” +
Рубин и Мавруд, 2018, изба BENDIDA

(60.00 лв)

Ella And Louis + Wine

Има съчетания, които не омръзват, в които откриваме нови и нови неща. Колкото и да слушаме този албум, винаги можем да открием нещо ново – например ново съчетаниe.

Предлагаме това да бъде с един неочакван дует от сортовете рубин и мавруд, отлежали частично в български и американски дъб и произведени от изба BENDIDA по изцяло биодинамичен метод. Все пак, към всяка любовна история си струва да добавим още една.

вино и винил #2:
Nina Simone “My Baby Just Cares For Me”
Рубин No Oak 2019, BENDIDA
(55 лв)

Музиката на Нина Симон среща блуса с хармоничните техники на Йохан Себастиан Бах. Това е музиката, която слуша всеки влюбен.

Предлагаме към нея да се добави и вино от най-небългарския български сорт – Рубин. Кръстоска между френската сира и италианския небиоло, това вино напомня (или поне легендата) за голямата любов на основния му създател – Кольо Катеров, към Италия. Това биодинамично вино е дело на Елизабета Портева

вино и винил #3:
Dominic Miller “Absinthe” +
Мискет бленд The EGG, 2018 – Betterhalf Garage Wines
(65 лв)

Доминик Милър прави музика, която си мислим , че вече сме чували, но после рязко се обръщаме и притихваме. В уж-познатото се крие толкова повече, колкото не сме си позволявали да открием.

Съчетаваме го с купажа от четири различни мискета, отлежали в глинени амфори, дело на Николай Далаков. Леко и ефирно вино, от което притихваме и започваме да слушаме по-внимателно.

вино и винил #4:
E.S.T.  “Live in London” +
Мавруд The EGG, 2018 Betterhalf Garage Wines
(75 лв)

За този албум музикалният критик Карл Акерман пише: “E.S.T. “Live in London” ни подканва отново да осъзнаем мащаба на това трио. Тяхното творчество разшири дефинициите на джаза, така както това не е правено в последните десет години”.

Плочата се появява през 2018, от когато е и уникалният мавруд, отлежал в глинени амфори, дело на Николай Далаков. Вино, което едновременно провокира с прогресивния си подход, но и ни напомня винарски техники от незапомнени времена.

вино и винил #5:
Frank Sinatra “Jazz Crooner” +
Мелнишки бленд – HOTOVO – Libera Estate
(60 лв)

Франк Синатра съчетава в себе си всички клишета и виновни удоволствия на любителите на джаза. Измамно неангажиращ, привидно семпъл, етически противоречив, слушаме го отново и отново.

Авторският купаж на Живко Енчев (Сомелиер на годината за 2017) съчетава класиката, земното и идeологическия обременения напредък чрез сортовете Мелник 55, Широка мелнишка лоза и Мелник 82, отлежали 5 месеца във френски дъб от първо зареждане.

Най-често разглеждани: